Waarom ben ik boos?

Olympische spelen. Blijdschap, verdriet, euforie, teleurstelling.
Misschien zijn al deze emoties voelbaar bij jezelf door het zien van de olympische sporten. En zeker zichtbaar als je de verschillende sporters volgt op tv of internet. 

Ik volg veel via internet, ik kijk niet live. Ik ken mezelf, ik laat me helemaal meevoeren met de emoties die sport met zich meebrengt. Ik word reuzeblij als ik zie hoe een Nederlandse turnster, Sanne Wevers goud wint. Ik vond als kind putjes scheppen op balk al een hele prestatie. Ik klikte gelijk de NOS-site uit toen ik zag dat de Nederlandse wielrenster onderuit ging. Om later weer even te gluren op de website en zag dat een andere Nederlandse had gewonnen. Mijn emoties gaan van schrik naar heel blij zijn. Een vermoeiende bezigheid.

De teleurstelling die ik zag bij de wielrenner Tom Dumoulin die zilver had bij de tijdrit en Dafne Schippers die zo enorm baalt dat ze op de 100  meter sprint zilver heeft gewonnen. In eerste instantie geen blijdschap.

Hoe kun je dan blij zijn als je niet wint?olympia-1535217_1920
Dan denk ik wat Pierre de Coubertin (oprichter moderne Olympische Spelen) had ingebracht:
“Het belangrijkst bij de Olympische Spelen is niet de overwinning, maar de deelname, zoals ook in het leven niet de overwinning, maar het streven naar een doel het belangrijkst is. Het belangrijkst is niet, om veroverd te hebben, maar om goed gevochten te hebben.”

Boosheid, we maken dit allemaal mee in ons dagelijkse leven, daarvoor hoef je geen olympische sport te beoefenen. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier, gaat er anders mee om.
Ik ervaar zelf regelmatig boosheid bij de vele opvliegers die ik heb. Ik ben er voor aan het waken dat op zo’n moment mijn volwassen deel aanwezig blijft. Niet eenvoudig, doordat op deze momenten oude overtuigingen de kop op steken, waar mijn boosheid uit voorkomt. En het zijn momenten dat ik kan leren, kan groeien.

childeren different emotionErvaringen als boosheid heeft ieder in zijn jongste jaren gehad, soms zelfs eerder, uit je babyperiode. Omdat je niet werd gezien of gehoord of erkend. Hieruit ontstaan overtuigingen, zelfs in je babytijd wanneer je er nog geen woorden aan kon geven: “Ik kan het niet, ik ben het niet waard, het is er niet voor mij”. Diep in je zijn deze overtuigingen met je mee gegroeid naar je volwassen leven.
Als je dan het gevoel hebt, in wat voor situatie dan ook, dat je verliest of dat je het niet goed (genoeg) doet, dan kunnen deze oude overtuigingen naar boven komen. En soms zelfs met je aan de haal gaan. Wat is er werkelijk? Is je volwassendeel of het gekwetste kinddeel aan het roer?

In sessies en in de training Je Eigen Wijze Weg leer je hoe je je volwassen deel in jezelf kan versterken en hoe je kan zorgen voor het gekwetste deel in je. Je ervaart wat er nodig is om te zorgen voor je innerlijke kind. Zodat je jouw eigen weg kan volgen. En jouw volwassene ook blij is met het zilver dat je hebt gewonnen.

Margot Shunya

NB. Op 30 september start weer de training over je innerlijk kind en het versterken van je volwassen deel: Je Eigen Wijze Weg. Samen met Elly Jhari van Wieren geef ik deze training in Zwolle. Een mooie gelegenheid om te onderzoeken en te ontdekken wat jou helpt om jouw eigen weg te gaan.

 

Links


Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.

cropped-cropped-IMAG0038.jpg

2 gedachten over “Waarom ben ik boos?

 • 20-08-2016 om 11:11
  Permalink

  wat een mooi artikel! en zo herkenbaar, wat leuk pm dit thema zo te koppelen aan innertransition !

 • 20-08-2016 om 12:53
  Permalink

  Dank je wel Kitty.
  Al onze beweegredenen waarom we zijn zoals we zijn is ooit ergens ontstaan in het begin van ons leven, soms al in de baarmoeder. Dat zijn de meest sterkte imprints die je kunt hebben. En je hebt een leven lang de mogelijkheid om hier mee te leren om te gaan. Daar zijn we ons vaak niet van bewust. Ik vind het belangrijk dat in elke Transitiebeweging hier ook aandacht aan wordt besteed.
  Veel succes met Transitie in Frankrijk!
  Hartengroeten, Margot Shunya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.