Geïnspireerd door John Lennon

Ik was 4 jaar toen John Lennon ‘War is over’ uitbracht. Als 4 jarige wist ik nog niets van oorlog. Ik speelde met mijn poppen en schommelde graag. Dat was mijn wereld.

central-park-1133356_1920

 

Toen ik ouder werd besefte ik dat de 2e wereldoorlog inmiddels al ruim 25 -30 jaar achter ons lag. Gelukkig er is al die tijd geen oorlog geweest…
Wat blijkt, 45 jaar na het nummer ‘War is over’: er is altijd oorlog. Het houdt niet op.

Niemand kan dit in zijn of haar eentje stoppen. Je kan alleen verandering brengen door het licht in je zelf te voelen, dit te koesteren en door te geven. In je relatie, in je gezin, in je werkomgeving, met je vrienden, overal waar je met mensen bent.
Ook als het moeilijk gaat en je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, of als je niet gehoord of gezien wordt, als je je alleen voelt in je relatie of gezin waar je leeft. Dan kom je in je eigen strijd terecht.

De oorlog in je zelf kun je namelijk wel stoppen. Door er contact mee te maken. Je mag je hart openen. Kijk maar om je heen: er is altijd iemand voor jou.
As je de strijd die je met je zelf voert, kunt loslaten, kun je jouw licht gaan voelen. Zolang er boosheid, angst, schuld, jaloezie of verbittering is, is er geen ruimte voor licht.

Misschien herinner je nog dat je zelf schommelde of dat je aan het kirren van plezier was als je in het zwembad was, of dat je van de hond genoot als die door de tuin rende. Laat het geluk en plezier dat je toen voelde, toe. Iedere dag opnieuw. En als je deelt met wat er in jou is, verdriet en blijdschap, kom je in dieper contact met een ander. Je hoeft niet alleen te zijn. Voor mij is dit het begin dat vrede en licht kan groeien en doorgegeven kan worden.

Veel liefs en licht in deze kerstdagen
en ik wens dat iedereen liefde en licht verspreid in 2017 

Margot Shunya

 

Neem een kijkje op deze pagina met een boodschap van Yoko Ono.