Hoe maakte ik het verschil?

Jane Goodall, de vrouw van de apen. De vrouw die zo veel meer is dan het baanbrekende onderzoek naar chimpansees dat ze in de jaren ’60 verrichtte in Gombe in Afrika.

jane-en-chimphand

 

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in contact met het Jane Goodall Instituut. Ik had enkele jaren ervoor het boek Hoop voor de Toekomst gelezen van Jane Goodall. Iets daarna een prachtig interview gezien op tv en uiteindelijk toevallig (?) ontdekte ik via een blad van de ASNbank dat er een organisatie bestond rondom Jane Goodall.
Ik was om.

Al jaren wilde ik iets goed doen voor het milieu, maar bij geen enkele milieuorganisatie voelde ik een klik. Ik mistte iets.
Wat ik mistte wist ik op dat moment niet, maar bij het lezen dat er een organisatie actief was rondom het werk van Jane Goodall werd ik heel blij. Dit werd ik nog meer op het moment dat ik begreep dat er vrijwilligers nodig waren.

En zo toog ik in 2006 op een mooie aprildag naar Stichting Aap, daar kwamen oud en nieuwe vrijwilligers bij elkaar.
Wederom was ik om.
Dit maal helemaal.

mother

Het ging die dag helemaal niet over chimpansees. Het ging over dat wat je hier kunt doen effect heeft op het verdwijnende oerwoud in Afrika. Het leefgebied van de chimpansees.

Een openbaring was het voor mij om met elkaar te spreken dat je een keuze hebt, voor de producten die je koopt. Je kan koffie kopen en je kan koffie kopen. Kies je voor een A-merk of het goedkoopste. Of kies je juist voor duurzaam, fairtrade of biologisch?
Nooit eerder voelde ik op dat moment zo sterk dat ik een verschil kon maken.
Dat ik er toe doe, met de keuzes die ik maak.

Die dag in april, reed ik terug naar huis. Ik zie het nog voor me, onder een strak blauwe lucht reed ik hemels gelukkig over de A1. Ik had iets gevonden: mens, dier en milieu zijn met elkaar verbonden, veel dieper dan ik ooit had kunnen vermoeden.

Een vijftal jaren ben ik vrijwilligerscoördinator geweest bij het Jane Goodal Instituut. Met hart en ziel. Iedereen bij de organisatie was op de een of andere manier geraakt door het lezen van haar boeken, haar werk met chimpansees of haar verhaal dat je verandering in je eigen omgeving kan beginnen. Hoe klein ook.

Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat ik een andere keuze voor mij zelf heb gemaakt en niet meer actief betrokken ben bij het Jane Goodall Instituut. Deze jaren zijn belangrijk geweest voor mij, ik voelde mij bij JGI als een vis in het water of eigenlijk: als een chimpansee in het oerwoud. We inspireerden elkaar en groeide hierdoor. Natuurlijk waren er ook momenten dat het niet makkelijk ging, we zijn mensen. En ook daar leerden we van.

Voor minani-kleinj was het belangrijkste wat ik had ontdekt, dat alles met alles samen hangt. Niets staat op zichzelf. Dat wat jij uitstraalt, straal je door naar anderen in je omgeving. Mijn zoektocht werd: Wat heb ik door te geven?

Ik ging een zoektocht met mijzelf aan. Heel inspirerend, daarvoor hoef je geen verre reizen te maken, te ontdekken hoe mooi je eigen kwaliteiten zijn. De weg die ik als klein kind heb gemaakt, waarin ik de wereld waarnam vanuit kind perspectief, was vaak anders dan ik mij had voorgesteld. Het terugvinden van mijn essentie is een cadeau voor mezelf.

Mijn weg is nu mensen begeleiden om contact te maken met zichzelf. Want ergens in je leven kun je dit zijn kwijtgeraakt. Het is zeer waardevol om te herontdekken wie je in essentie bent en wat werkelijk van jou is.

 

Geef nooit op. Je kunt meer bereiken dan je denkt, maar weet wel dat het een kwestie is van doorgaan. En ik kan het niet voor je, je zult het zelf moeten doen.” – Jane Goodall

 

Jane Goodall was afgelopen dagen in Nederland. Via Facebook volg ik haar. Dan haal ik mijn herinneringen op hoe ze vanuit de ene lezing naar de ander ging, bruisend van energie (toen was ze al halverwege de 70). Wij lagen na drie dagen met Jane toeren door het land op apegapen, maar Jane niet hoor. Dat beeld roep ik graag in mij op: ze kan overal haar rust behouden en tegelijk in haar kracht staan. Ze is en blijft een grote inspiratiebron voor mij.

 

jane-q

 

Hartengroeten,
Margot Shunya

 

Links:

Jane Goodall Instituut Nederland

Artikel Jane Goodall houdt hoop, ondanks Trump

TV interview: Van de schoonheid en de troost – Jane Goodall

Herontdekken van je zelf

Je eigenwijze weg

 

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.

cropped-cropped-IMAG0038.jpg