Innerlijk kind. Wat is dat nu weer?

Wat is innerlijk kind

 

Een gastblog van Sudasi Joosse.

Toen 15 jaar geleden iemand mij zei dat Innerlijk Kind-werk echt wat voor mij was, leek me dat helemaal niks. De term was me veel te soft. Dat ging ik dus echt niet doen.

Toch ben ik via omwegen wel daar terecht gekomen. En het heeft me ontzettend veel gebracht: zelfvertrouwen, ruimte om te zijn wie ik ben, kracht om te leven zoals bij mij past. En een wereld met heel wat meer mogelijkheden! Hoezeer het mij ook tegenstond om contact te maken met dat deel in mij, mijn innerlijk kind. Want dat deel was ook gekwetst.

Alleen al de term innerlijk kindwerk maakte dat mijn verdedigingsmechanismen op scherp gingen. Patronen waarvan ik nu zie dat ik ze ontwikkeld had om niet geraakt te worden. En mijn patroon was om mij groter te maken dan ik was. Te doen alsof ik niets nodig had. En mijn kwetsbare deel weg te stoppen.

Ooit had dat patroon me geholpen. Maar op een gegeven moment klopte het niet meer en hielp het mij niet verder. Want ik was niet altijd groot en ik had eigenlijk best behoefte aan bepaalde dingen. Aan liefde, aan contact, aan gezien worden, aan mij mogen uiten. En door te doen alsof ik geen behoeftes had, kon ik er ook niet voor zorgen dat ik kreeg wat ik nodig had.

Het innerlijk kind en de volwassene

Innerlijk kindwerk gaat nu precies hierover. Over hoe je het volwassen deel in je kan versterken én kan zorgen voor het gekwetste deel in jezelf. Hoe je daar verantwoordelijkheid voor kan nemen. Zodat je niet meer geleefd wordt, maar werkelijk het roer in handen krijgt. Leren welke stappen je kan zetten om te zorgen voor je innerlijke kind. En de richting over je leven terug te krijgen.

Het gaat er ook over hoe je weer contact kan maken met het plezier in jezelf, je levensenergie en kracht; dat waarmee je op de wereld komt. Want elk kind komt ter wereld met een enorme levenskracht. Je hoeft alleen maar te zien hoe een baby in een jaar groeit om te zien hoe groot die kracht is.

In de loop van de tijd gaat elk kind zich aanpassen aan zijn omgeving. Dat is ook nodig, maar soms heb je je teveel aangepast. Dan gaat het tegen je werken. En worden de patronen die je geleerd hebt overlevingsmechanismen.

Je gaat overleven en raakt het contact met jezelf kwijt. Soms uit zich dat in depressie, piekeren of somberheid. Soms ook in perfectionisme, in het ontwikkelen van angsten, of in een gevoel altijd net iets te missen. Of je hebt alles heel goed voor elkaar en vraagt je af: waarom ben ik toch nog steeds niet blij met mijzelf en mijn leven?

Dat kan heel machteloos voelen. Je weet dat je het anders wilt en toch lukt het maar niet. Dat komt ook doordat een groot deel van dat wat je leven stuurt, onbewust is. Dan is het nodig je patronen en ideeën over de wereld bewust te worden. Door ze in het bewustzijn te brengen, kan er al een hoop veranderen. Ook leer je vaardigheden om als volwassene voor het gekwetste deel in jou te zorgen. Hierdoor ontwikkel je veerkracht en ontstaat er meer vrijheid.

 

Dit blog is van mijn lieve collega Sudasi Joosse, eerder verschenen op haar website

 

Een of twee keer per jaar geef ik de training Je eigen wijze weg.
Een training in 8 dagdelen over de volwassene en het innerlijk kind in je.
Op een prachtige, speelse en diepgaande manier ga je het innerlijk onderzoek aan en ontdek je wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je je leven wilt leiden dat bij jou past.

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.