Hoe kan ik aarden

aarden voeten

 

Aankomende op mijn vakantieadres wilde ik alles ontdekken, dat wandelpad vlakbij de camping of achter het huisje dat we huurden, het dorpje 15 kilometer verderop moest ik echt zien, en ook nog uitzoeken voor een leuk marktje. Ik beschrijf hier pittoresk Frankrijk en ik beschrijf dat ik onrustig werd, niet kon zijn daar waar ik op dat moment was. Ik was alleen maar bezig waar ik allemaal heen wilde. Dat leverde mij jarenlang op de eerste dagen van de vakantie onrust, zeg maar gerust stress. Gelukkig doe ik dat nu anders.

Want wat gebeurde er op zo’n moment met mijn lijf als ik op mijn vakantieadres aankom? Dan gaat mijn energie als vanzelf omhoog, ik trek mijn schouders lichtjes op, dus hierdoor ongemerkt aangespannen spieren. Ik wil alles in mij opnemen, waardoor ik minder diep ademhaal. Ik loop rond en ga zitten, ik ga informatie lezen en weer de landkaart bekijken. Mijn lijf lijkt in een soort stand van paraatheid te komen: ik moet op stap, de omgeving verkennen, want ik mag immers niks missen. 

Dit laatste is geboren uit de vele mooie vakanties vroeger met mijn ouders, die prachtig en heel leuk waren, waar ik graag aan terugdenk. We ondernamen veel, maar daaruit ontwikkelde ik later de overtuiging, dat mijn vakantie geslaagd was als ik veel had gedaan. 

Au. Dat is geen rust krijgen, dat is geen ontspannende vakantie. Dat is verre van geaard zijn in mijn lijf. Want als ik meer in contact ben met mijn lichaam, meer geworteld ben, dan kom ik meer in het hier en nu. Dan hoef ik niet van hot naar her. Ik vertrouw er dan op dat de dagen zich vanzelf vullen, of niet. Want een dag gevuld met niks is ook heerlijk.

Inmiddels ga ik hier anders mee om, door mij te verbinden met de plek waar ik ben, mij te aarden en daardoor kan ik vertrouwen hebben. Het komt goed. Of eigenlijk: het is al goed. Dit geeft mij veel meer rust, meer ontspanning, meer plezier, meer aanwezig zijn. 

Hoe herken ik dat ik niet geaard ben?

Want misschien herken je het. Dat je niet bent waar je bent. Het kan zijn dat je gewoon thuis bent of op je werk of bij vrienden en dat je niet (goed) kan aarden.
Niet geaard zijn herken je bij je zelf als je bijvoorbeeld veel dagdroomt, je niet in de gaten hebt hoe je omgeving eruit ziet, je afzondert van mensen om niet in contact te hoeven, of geen steun ervaren. Maar ook negatieven overtuigingen en gedachten die steeds terugkeren als ‘ik hoor hier niet thuis’ of niemand begrijpt mij’, houden je je uit lijf. 

Door regelmatig bewust te aarden, kun je meer in je lijf landen. Op het moment dat je aandacht geeft aan je voeten, je benen, en je billen als je op een stoel zit, dan maak je contact met je lichaam en de grond onder je. Je voert als het ware negatieve of overtollige energie af richting de grond. Je komt er door in balans, ervaart meer ontspanning en stevigheid.

Aardingsoefeningen hebben voordelen,
je gaat je fysiek, mentaal en sociaal-emotioneel beter voelen:

 • Je bent (meer) aanwezig in het hier en nu
 • Betere concentratie, beter focussen
 • Je vergroot je vertrouwen
 • Je komt emotioneel meer in balans
 • Je voelt je lichter én krachtiger worden 

Een ander voordeel is dat je bewustzijn hierdoor groeit. Je innerlijke vrede verdiept zich. Je gaat meer lichtheid gaat ervaren.
Kijk met een kwinkslag naar jezelf als je de aardingsoefeningen doet. Maak er een plezierige oefening van. Dat helpt ook in aarden en ontspannen in je lijf komen.

Hoe kun je aarden?

Door meer in contact te komen met je lijf, en met name via je voeten, benen en je billen, kun je volledig fysiek aanwezig zijn. Als je ooit sessies bij mij hebt gevolgd, dan herken je vast volgende. Want ik vraag vaak: zit je nu op de plek waar je nu bent, kunnen je voeten de vloer voelen en merk op dat je billen contact maken met de stoel waar je op zit. Dit kun je ieder moment van de dag je zelf afvragen, om te ervaren dat je lichaam nu op de plek is waar je bent. 

Andere leuke aardingsoefeningen zijn:

 • Op blote voeten lopen in huis en door de tuin
 • Koud voetenbad nemen
 • Visualiseren dat je voeten en benen wortelen als een boom
 • Masseer je voeten, dit aardt en levert tevens oxytocine op. Je kan ook de voeten van een vriend(in) of je partner masseren en laat jouw voeten masseren. Dit verbindt tevens elkaar. Heel aardend.
 • Bewust zuchten. Zie mijn vorige nieuwsbrief: Eenvoudig genieten
 • Door je woonkamer een paar rondjes op je tenen lopen, daarna enkele ronden op je hakken, dan op de buitenzijde van je voeten en daarna je binnenzijde van je voeten. Als je dit hebt gedaan, neem maar waar wat je opmerkt in je voeten en de rest van je lichaam.
 • Strijk je benen af. Een simpele handeling met weldadig effect: met twee handen tegelijk je benen afstrijken, van lies naar voet. Herhaal dit een paar keer. Merk op hoe je beide benen tot leven komen.
 • Bij alle oefeningen: blijf ademhalen
 • En blijf glimlachen naar je hart

 

Hartengroeten,
Margot Shunya Dopheide – Praktijk Innertrans
In mijn begeleiding als therapeut en coach, werk ik lichaamsgeoriënteerd. Via de weg van je hoofd naar je hart, je adem en je lichaam, leer je in het hier en nu te komen. Luisteren naar je lichaam is naast werken met verschillende delen in jezelf, waaronder het innerlijk kind, een essentieel deel in mijn sessies.