Blog: Druk zijn is een gewoonte

‘Geen tijd’ en ‘ik weet niet of dat wel gaat lukken’. Een vol leven, te vol. Waar is de tijd voor jezelf, als je nog weet wat dit is. Want hoe kun je je zelf reguleren? Of hoe kun je je stress verminderen?

streetsceneZeggen dat je het druk hebt lijkt een gewoonte. Ik deed het ook, zeggen dat ik het druk heb en ja ik betrap me erop dat ik dit nog wel eens zeg. Het lijkt een gewoonte om dat te zeggen. Vraag het je zelf na: heb ik het echt druk?

Onlangs las ik een artikel in het NRC met als titel: ‘Alleen sukkels hebben het druk.’ Dit zou ik willen nuanceren. Dan zou namelijk bijna iedereen in de westerse maatschappij een sukkel zijn.
Je moet van alles, is het niet door je werk ingegeven, dan wel door alle activiteiten van je gezin en je relatie. Maar ook reclame werkt er aan mee: je huid moet er zo en zo uit zien en je hebt een nog betere auto nodig.

Het begon al toen je jong was, als kind: goed presteren, pressureniet alleen op school, maar ook op de sportvereniging. Snel een goed antwoord kunnen geven of een interessant persoon in een gezelschap zijn. De druk die van buiten af wordt opgevoerd, heb je je langzamerhand eigen gemaakt.
Deze druk komt nu vanuit je zelf en is er ieder moment van de dag en nacht. Het veroorzaakt niet alleen gespannen spieren, maar gaat op den duur ook in je zenuwstelsel zitten.

Op welke momenten voel jij je het meest ontspannen? Op welke momenten ervaar jij blijdschap? Deze momenten mogen veel meer aanwezig zijn dan het gevoel van drukte, van alles moeten.

Wanneer je intentie wordt om aandachtig aanwezig te zijn bij alles wat je doet, schept dat meer ruimte en rust in je zelf. Iedereen die wel eens hersteld is van een (langdurige) ziekte kent waarschijnlijk het moment dat je weer mee gaat draaien in het ‘normale’ leven. Dan wordt de grens tussen ontspannen iets doen en druk ervaren duidelijk voelbaar. Totdat je er weer aan gewend bent.

Om te voorkomen dat door drukte spanning in je lichaam zich gaat ophopen is je zelf reguleren de weg om in een ontspannen lichaam te leven. Met aandacht aanwezig zijn en je lichaam de kans geven om in balans te komen.

background_dandeliion

Druk zijn is niet gewoon. Sta je zelf toe als je te veel aan je hoofd hebt of wanneer je veel moeheid ervaart, om hier tijd aan te geven: je zelf reguleren, in balans zijn. Je komt misschien in de knoop met andere afspraken, ga dan voor jezelf na: wat wil ik het liefst en hoe wil ik het liefst?

De workshopreeks Uit je stress start binnenkort.  Je leert technieken toepassen voor meer rust in lichaam en hoofd. Dit geeft je meer energie, vitaliteit en plezier.

Meld je aan vóór 10 november, dan ontvang je korting van €15,-

 

Ontspannen groet, Margot Shunya

 

Link naar artikel: Alleen sukkels hebben het druk

 

Lotusbloem 2

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.