Is chaos normaal?

Er is zoveel gaande in de wereld, klimaat, brexit, dierenleed, protesten in Hong Kong, eenzaamheid, lerarentekort, Twitterpresidenten. Ofwel chaos.

schilderij in Pompidou, Parijs, gefotografeerd okt 2018

Herken je deze chaos? Dat er veel is, veel indrukken, prikkels, veel informatie , veel, veel, veel en het komt vaak ook nog ongevraagd binnen.
Door de chaos heen probeer je het controleerbaar te houden. Maar is dat te doen?
Nooit eerder zijn er zoveel mogelijkheden in deze wereld. Wordt het er overzichtelijker van?

Ik kom soms in de knoop met mijzelf omdat ik mij ondergesneeuwd voel door sociale media en al het wereldnieuws. Moet ik dit allemaal weten, wil ik dit allemaal weten? Nee.
Een vakantieperiode helpt mij om te minderen met sociale media en nieuwssites. Dit geeft mij rust, kom meer bij mij zelf. Want door alle informatie die binnenkomt, ga ik (bewust en onbewust) te veel mij ermee bezig houden. Dat geeft chaos in mijzelf, niet meer weten wat belangrijk is voor mijzelf.

Chaos. Ook onderdeel van thema’s die voorbij komen in individuele sessies. De een komt met de vraag om staande te blijven in het werk, de ander zegt ik moet zoveel ballen in de lucht houden. Of ik voel mij altijd zo klein, durf geen nee te zeggen, angst voor het leven.
Wat heeft dat met chaos te maken?

Alles in het leven hangt met elkaar samen. Leven is een uitdaging, dat weet je nog niet op het moment dat je wordt geboren, of als kind. Eenmaal volwassen dan heb je een keus. Ook met alle tegenwerkingen die er kunnen zijn. En vaak zitten we (onbewust) in de patronen van vroeger. Genoeg ingrediënten waardoor er chaos in jezelf kan ontstaan.

Dat ik over chaos schrijf, komt omdat ik van de week een uitzending over chaos zag van het VPRO programma Tegenlicht. ‘Zit de echte crisis in ons zelf?’ vraagt Tegenlicht zich af.
Hoe blijf je staande in deze wereld? De vele en snelle (technologische) ontwikkelingen in de wereld zijn daar debet aan. Wat is de grens wat we aankunnen? En hoe komen we in verbinding met elkaar?

“Elke keer dat wij controle winnen, verliezen wij vrijheid”

Dat kan alleen als je jezelf dieper leert kennen. Door de lagen heen van overleving en kwetsingen, naar het pure of oorspronkelijke deel van jouzelf.

Dus als je je zelf hebt leren kennen, kun je dan de chaos aan?
Daar geef ik geen keiharde ja of nee op. Door meer in contact te zijn met je zelf, ben je minder afgeleid van alles om je heen. Je sluit je niet af, je opent je voor je zelf en hiermee ook voor de ander.

En: zonder chaos geen groei. Dat klinkt als een tegenstelling. Chaos kan je helpen dat je het anders wilt. Het is een reminder om te zien wat er allemaal gebeurt in jezelf. Schrijf dit op. Maak een onderscheid, wat is belangrijk voor mij en wat niet. Dan kan je keuzes maken. En soms is het zo verwarrend dat je het niet meer ziet. Op die momenten kloppen mensen bij mij aan of zoeken steun bij een dierbare. Want op momenten dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is het reuzefijn als er iemand met je meekijkt, om je chaos te doorgronden en daaronder je eigen parel te ontdekken.

Hartengroeten,

Margot ShunyaWil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.