Heeft mijn lichaam last van stress?

Te veel aan stress zorgt dat je lichaam niet kan herstellen. Je lichaam blijft als het ware in een waakstand, waardoor je niet goed kan ontspannen. 


Je lichaam gaat hard werken om in deze alertheid te blijven en verzuimd om bijvoorbeeld je immuunsysteem of spijsvertering te reguleren.

Gevolg is dat er lichamelijke klachten gaan ontstaan, zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn, moe, slecht slapen, verstopte darmen of juist niet.

Of ook psychische klachten: irritaties, minder interesse, gejaagdheid, twijfelen, angst en emoties die over de top zijn.

Daarvan kan weer het gevolg zijn dat je gedrag veranderd: minder goed je werk aan kunnen, dat je relatie er onder lijdt of dat je (meer) gaat roken, drinken of eten.

Als je je in één van deze kenmerken herkent is een eerste stap nodig: stil staan bij wat er gebeurd in je lichaam.  Tijd nemen om te luisteren naar je lichaam.

Dit vraagt om oefening, bewustwording van je lichaam. Jezelf leren reguleren: contact maken met herinneringen die in je lichaam zijn opgeslagen, waarna je op een natuurlijke manier mag ontladen. Je stress gaat plaats maken voor ruimte ervaren en ontspanning.
Meer leren, weten of ervaren? Je bent welkom om contact op te nemen, of lees er over op deze pagina.

Hartengroeten,

Margot ShunyaWil je op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten?
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief van Innertrans.