Aardemeditatie

De aardemeditatie is een geleide meditatie en brengt je in verbinding met je hart en met je liefde voor het leven. Door dit samen te doen, kun je ervaren dat het aards en krachtig is.

Tot halverwege 2014 heb ik samen met Mária Thomas maandelijks de Aardemeditatie geleid van Transition Town Deventer. Met veel plezier hebben wij dit gedaan. Echter we wilden wat anders en een nieuwe richting zoeken voor onszelf. Na bijna vijf jaar hebben we er een punt achter gezet. We hebben het allebei in onze eigen woorden verwoord:

Mária:
De aarde-bijeenkomsten waren voor mij hartverwarmende momenten van stilte en verbinding. En toch stagneert het nu. Waarom? Geen idee. Ik weet alleen dat er een nieuwe vorm wil ontstaan. Iets met meer gedeelde vrolijkheid en beweging voor handen en voeten. Die vorm laat zich wel vinden, daar vertrouw ik op.

Margot:
Ik ben begonnen met de Aardemeditatie samen met Mária omdat ik geloof in het Transition Town concept: de driehoek-eenheid hoofd, handen en hart. Het laatste (hart) is een ondergesneeuwd kindje in de maatschappij. En om werkelijk in transitie te gaan is iets anders nodig. Van jezelf en elkaar. Als je geen contact maakt met ‘het andere’ blijft alles het zelfde zoals het altijd gaat: Bijvoorbeeld je loopt tegen autoriteiten aan: je laat je leiden door anderen, waardoor je ergens aan meewerkt wat je eigenlijk niet wilt.

De aardemeditatie was een klein onderdeel van het hart-gedeelte en kan een eerste stap zijn om stil te staan wat er in je zelf gebeurd en om je heen. Iedere aardemeditatie was prettig en was een fijn begin van een weekend. Die energie was vaak nog een tijd voelbaar. Na 4 jaar is het voor mij voldoende. Door dit los te gaan laten kan er nieuwe ruimte ontstaan bij mezelf en anderen. Die beweging wil ik bewust maken.

Over de Aardemeditatie zeiden we:
We zijn ver van ons natuurlijke ritme komen te staan. Letterlijk staan, weinig beweging, alleen het hoofd maakt overuren. Door te gaan leven met het ritme vanuit ons hart leren we de wereld te ordenen vanuit ons hart in plaats vanuit ons hoofd. Leven vanuit ons hart helpt ons tevens te gronden in ons dagelijkse leven.
De beweging die we met de aardemeditatie maken is van buiten naar binnen en weer naar buiten. Ofwel het ritme van de aarde. Alles heeft een inkeer nodig, licht heeft donker nodig, snel heeft langzaam nodig, hard heeft zacht nodig.

Leven in transitie 
betekent dat we allemaal deze pulserende bewegingen nodig hebben, van ideeën tot uitvoeren en rust.
Leven in transitie is in verbinding komen, waar we van angst tot blijdschap mogen voelen en laten zien. Waarin de kracht van binnenuit komt en elkaars energie wordt versterkt en we met liefde voor de aarde kunnen groeien en ontwikkelen.

Op de website van Transition Town Deventer staan 
gedichtjes die een periode hebben gemaakt naar aanleiding van de aardemeditaties.