Traumaheling

“Trauma zit niet in het verhaal, trauma zit in je lichaam.”

– Peter Levine, grondlegger somatic experience.

Hoe ontstaat trauma?

Een trauma kan ontstaan na gebeurtenissen die te onverwacht, te schokkend of te groot waren voor jou om te bevatten en te verwerken. In moeilijke periodes van jouw leven kun je het gevoel krijgen dat je vastzit in jezelf, of constant maar aan het rennen of vechten bent. Dat zijn de drie primaire overlevingsmechanismen van de mens: Vechten, vluchten of bevriezen. Ontstaan in miljoenen jaren van evolutie liggen deze reacties buiten bereik van ons gewone verstand.

Ze kunnen zelfs ontstaan terwijl er geen werkelijk gevaar is, maar opgeroepen worden in situaties die lijken op traumatische momenten eerder in ons leven.  En waarbij de spanning die toen in je lichaam werd opgewekt, zich niet heeft kunnen ontladen. En zich bij gebrek aan beter ergens in je lichaam heeft vastgezet als gevolg waarvan je later last kunt krijgen van lichamelijke of psychische klachten.

 

Hoe herken ik een trauma?

  • Stress
  • Overgevoelig
  • Verwarring, depressieve klachten, dissociatie
  • Verslavingen, verstoorde eet- en slaappatronen
  • Moeite om je te verbinden met relaties en vriendschappen

 

Traumaheling

Primal Somatic Traumahealing leert je met kleine stapjes, in jouw tempo, de spanning in je lijf te ontladen. Hierdoor nemen de symptomen geleidelijk af en wordt de impact van het trauma hanteerbaar. De therapie richt zich niet zozeer op het trauma zelf, maar op de effecten ervan op jouw lichaam. Dit is vooral prettig als je een trauma niet wilt herbeleven, er niet meer over kunt praten of niet weet welk trauma ten grondslag ligt aan je klachten.

Je leert lichamelijke sensaties bij jezelf waarnemen, zoals spierspanning, hartslag, ademhaling, kippenvel, pijn en tintelingen. Ook gaan we op zoek naar wat jouw hulpbronnen zijn. Zoals mooie herinneringen aan goede vrienden, huisdieren of momenten waar jij je geliefd voelde. En interne hulpbronnen zoals creativiteit, humor, kracht of intelligentie.

Door deze hulpbronnen op te roepen in spannende momenten, kun je jezelf helpen uit de spanning te komen. Ergens in je lichaam zijn er namelijk plekken waar jij rust kunt vinden, van waaruit jij kunt ontspannen en de vicieuze cirkel kunt doorbreken.

 

De brug over - trauma
Eerst aarden en dan oversteken. Met een diepte van 70 meter onder mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 14 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.