Traumaheling

“Trauma zit niet in het verhaal, trauma zit in je lichaam.” – Peter Levine, grondlegger somatic experience.

Met Primal Somatic Trauma heling wordt gewerkt met trauma gekoppeld aan de vroege ontwikkeling van het kind (Primal).

In de periode van foetus tot ongeveer het 2e jaar ontstaat de blauwdruk van reactiepatronen waardoor elk systeem in het lichaam beïnvloed wordt. Het lichaam reageert intensief op sterke prikkels. Het jonge zenuwstelsel kan intensieve prikkels niet verwerken en het herstellend vermogen kan erdoor geblokkeerd worden. De grote hoeveelheid energie die opgeroepen werd om de situatie te overleven, heeft zich in bevroren toestand vastgezet in het zenuwstelsel. Dit heeft een blijvend schokeffect op het organisme. Hierdoor ontstaan traumasymptomen. Traumatische reacties op latere leeftijd hangen daarom vaak samen met ervaringen in de vroege kindertijd.

 

Na een schokkende ervaring heeft je lichaam de mogelijkheid om te ontladen. Maar meestal bevriezen we. We komen vast te zitten in ons lichaam.
Daarbij kun je onbewust reageren op prikkels en emoties, het zelfregulerend vermogen is verstoord en je reacties worden gestuurd door oude indrukken.

Bij traumaheling ga je contact maken met de herinnering van je lichaam en door op een natuurlijk manier van ontladen kan je lichaam gaan ontspannen. Natuurlijke ontladingen kan door trillen, huilen, beven. Zachte ontladingen geven ruimte in je lichaam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.